Отбелязваме 7 юли като Европейски ден на шоколада. На този ден

...
Отбелязваме 7 юли като Европейски ден на шоколада. На този ден
Коментари Харесай

Ацтеките са първите хора в света, които са правели шоколад

Отбелязваме 7 юли като Европейски ден на шоколада. На този ден през 1550 година от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад.

Затова тази дата е определена от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник. Ацтеките са първите хора в света, които са правели шоколад. Те го наричали " храна на боговете ".

Едно от догатките е, че наименованието " шоколад " произлиза от думата " chocolatl " на ацтекския език науатъл ( " xococ " - горчив и " atl " - вода или напитка).

Ацтеките свързват шоколада с Шочикетсал - богинята на фертилността у дамата. Маите също го свързват с плодородието. Мексикански лингвисти допускат, че испанците са изобретили думата, съчетавайки термина chocol и заменяйки думата haa (на езика на маите вода) с тази на езика на ацтеките atl. Все отново наподобява по-вероятно ацтеките сами да са измислили тази дума. От друга страна, думата xocoatl не се среща в ранния испански език. На езика на маите глаголът chokola`j, който значи " да пием шоколад дружно " също е предлаган като възможност за произхода на думата шоколад. В противоречиво проучване, други лингвисти означават, че истинското изписване е по-скоро chicolatl, в сравнение с chocolatl, означаващо разрушена напитка.

Шоколадът е сладкарско произведение, създавано от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво. Основните му съставки са какаовата маса (сухата част на какаовите семена) и какаовото масло (мазнините в семената). Натуралният шоколад се създава от тези две съставки, като се прибавя и подсладител, най-често захар. Допълнително в шоколада могат да се съдържат мляко (получава се млечен шоколад), разнообразни типове ядки (лешници, бадеми), стафиди, както и други плодови пълнежи. Само от какаово масло, без да се прибавя какаова маса, се създава бял шоколад. Предлага се и аериран шоколад, съдържащ известно количество въздух под формата на мехурчета.

Общо 3/4 от производството на какао през днешния ден е в Западна Африка. Суровината е позната и се създава най-малко от 3000 години в Мексико, в Централна и Южна Америка, като най-ранният документ за това е отпреди 1100 година пр.н.е.

Консумацията на шоколад в умерени количества има и

лековит резултат - може да понижи кръвното налягане.

През годините е станало традиция на доста празници да се подаряват предмети, направени от шоколад. Примерно на рожден ден - шоколадови бонбони, по Великден - шоколадови яйца и шоколадови зайчета, за Деня на любовта - шоколадови сърца и други.

Какаовото масло се извлича от мазнините, които се отделят при пресоването на смлените късчета от какаови ядки. То е непряк артикул от процеса на произвеждане на какао. Използва се освен в производството на сладостен шоколад, само че също и в козметиката, ароматерапията и медицината. След като се извлече какаовото масло, остатъка от субстанцията се смила доста тънко и се трансформира в какао.

При рафинирането сместа неведнъж минава през рафиниращи валяци, които стриват дребните късчета и тя добива компактно течно положение. Колкото повече се рафинира шоколада, толкоз по мек и равен става. Рафинираният шоколад се разрушава в специфични машини, в които се отстраняват влагата и киселинността му. Нежеланите аромати се обезвреждат, а мечтаните - се укрепват. Тази техника е основана от Рудолф Линд (шоколатиер и изобретател) през 1897 година в Швейцария и се назовава " кончинг ".

Шоколадът е доста сензитивен към температура и мокрота.

Идеалната температура за предпазване е сред 15 и 17°C с мокрота под 50 %. Трябва да се държи надалеч от други храни, тъй като нормално поема странични миризми. Най-често шоколадът се държи и на мрачно, което може да се реализира със завиването му в хартия. Не бива да се поставя в ледник, тъй като това води до обезцветяването му вследствие влажността, резултат от излизането на повърхността на кристали на мазнините и захарта.

 

София и Своге са на шоколадовата карта на света

Свои заводи у нас имат две от  най-големите световни компании за произвеждане на шоколадови произведения. 

Историята на Фабриката за шоколадови произведения в град Своге стартира в гр. София, където през 1901 година Велизар Пеев открива първата фабрика за шоколад в България. Как да прави шоколад научава във Франция и води със себе си френски занаятчия технолог да му оказва помощ в производството. Началото на бизнеса е мъчно, тъй като шоколадът е чужд артикул в България по това време и се гледа на него с огромно съмнение. 

На 23 декември 1947 година, фабриката е национализирана и семейство Пееви са принудени да предадат бизнеса си на страната. До 15 ноември 1993 година фабриката се споделя Завод за шоколадови произведения „ Република “, когато интернационалната компания " Крафт Фуудс " я купува от страната. Тук стартира и историята на шоколад Своге. От 2013 година " Kpaфт Фyyдc Бългapия " e c нoвo имe - " Moндeлийз Бългapия " .

Историята на " Нестле България "  започва през недалечната 1994 г., когато NESTLÉ закупува най-големия производител на шоколадови и захарни изделия ШЗИ -  София. Самата фабрика е основана още през 1939 г. от Стефан Тодоров и е наречена “Щастие ”. Интересно е, че  Стефан Тодоров  е първият българин, сложил основите на таксиметровите услуги в страната. Този негов частен бизнес му носи обилни приходи и със събраните средства да той стартира произвеждане на захарни произведения. Стефан Тодоров полага огромни грижи за хората, работещи за него – построява им домове наоколо до фабриката, основава стол, в който личният състав да може да получава топла храна.

През 1947 година, когато фабриката е най-голямата в страната с най-богат продуктов подбор, е национализирана и преименувана в ДИП “Малчика ”. Tака до 1991 година, когато се създава ШЗИ - София. И единствено три години по-късно Нестле Швейцария закупува фабриката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР